Pazar, Şubat 5

Ezgili Edebiyat...

"...Renklerin dünyası bizim dünyamıza benzemiyor. Onlar birbirlerine el kaldırmıyorlar, insanları evlere hapsetmiyorlar, düşmanlık gütmüyorlar. Ama aslına bakarsan hiç de dost değiller. İyi ki değiller... Onları idare etmeye çalıştığında, isyan ediyorlar. Anlamaya çalıştığında anlatmıyorlar; ketum davranıyorlar. Bazen kokuyorlar. Mesela mor, iktidar ve zulüm kokuyor. Onu çok az kullanıyorum. Mesela açık sarı mutluluk kokuyor; onu çok kullanıyorum.
Yine de sadakate ihtiyacımız varmış gibi davranmamalıyız, öyle değil mi?"
                                                                                                                        Halan Münevver

Bir ailenin 3 kadınının anlatımıyla 1960 lardan bu yana süre gelen iki farklı aşk hikayesi. Darbeler, inançlar, yenilgiler ama yine de mücadeleler. Hüsnü Arkan'ın son kitabı Mino'nun Siyah Gülü özellikle 12 Eylül dönemini bir ailenin kadınları gözünden aktarıyor bize.

Hasan'ın idamıyla başlıyor hikaye. İzmir'de bağ evinde bütün aile infazı bekliyor. Sonra yavaş yavaş tanımaya başlıyoruz bütün aileyi. Asker bir baba, yine onun asker oğlu Cemil, ressam olmayı hayal eden kızı Münevver, oğlunun eşi Ayşe ve kızları Zehra. 3 kadının da birbirine hiç benzemeyen yaşamları, aşkları, ve bütün farklılıklarını hayretle okuyoruz. Hayretiniz bu farklılıklara, zıt yaşamlarına karşı çok iyi dost olmaları; birbirlerini en iyi anlayan ya da anlamaya çalışanlar olmaları.

Hüsnü Arkan'ın 5. kitabı bu. Kırmızıkedi yayınlarından çıkmış ve 5 Mayıs şarkısının cd'siyle birlikte satılıyor. Ayrıca 2011 de solo albüm de çıkardı Hüsnü Arkan. Albümde ki şarkıları kendi sitesinden ücretsiz olarak dinleyebiliyorsunuz. Yine sitesinde önceleri yayınlanmış olan kısa yazıları da toplanmış. Kitap tanıtımı için de 5 Mayıs şarkısıyla birlikte bir video yapılmış.


Belki de çoğumuz onu Ezginin Günlüğünde ki muhteşem ezgilerden tanıyoruz. Yazar, şair olarak da Hüsnü Arkan aslında muhteşem yorumunu esirgemiyor bizden. Bize sadece satır aralarında ki notaları duymak kalıyor.


                                                                                                

1 yorum:

Semih dedi ki...

Mino'nun Siyah Gülü'nü dün bitirdim.
Yazarın okuduğum ilk kitabı.
Hüsnü Arkan'ın sesine hayranım,şimdi yazarlığına da hayran oldum.
Sımsıcak,içinizi acıtan bir kitap.
Kısa sürede okunuyor.
5 Mayıs şarkısı da bizlere güzel bir armağan.
Yazın için teşekkürler.