Cuma, Şubat 24

Pembe Otobüsün Sayın Yolcuları..

Mehmet Anıl bize sesleniyor Pembe Otobüs kitabında. Anlatıcı (hikayedeki Uğur) okuru yolcu olarak betimliyor ve başlıyor anlatmaya.

Üniversitede tanışan 10-12 kişilik bir arkadaş grubu 17 yıl sonra tekrar bir araya gelir ve Demir'i beklerler. Bu bekleyiş romanın sonuna kadar sürer ve biz de onu beklerken Uğur bize geçmişi anlatmaya başlar. Uğur, en iyi arkadaşı Demir ve Demir'in kız arkadaşı İyi'nin üniversite yıllarını, 17 yıl öncesini anlatır yanındaki hayali kahraman İsmail'e ve biz Pembe Otobüsün sayın yolcularına. Bu anlatımı da terastan yapar yani grupla neredeyse hiç biraraya gelmez

Kitabın arka kapağında 12 Eylül öncesi yazsa da aslında zamanı pek kestiremiyoruz. Eylemler, sağcı ve solcu örgütler var ama bu gençlerin hepsi de bu olaylardan uzak durmuş. Bu arada arkadaş grubu olarak anlatılsa da aslında grup içinde küçük bir 3'lü demek daha doğru olur. Birlikte olan ilişkileri ya da herhangi bir anılarını göremiyoruz kitapta. Roman sadece Uğur, Demir ve İyi arasında geçiyor. Diğer grubun göreviyse 17 yıl sonra dönen Demir'i beklemek.

Demir sol-sağ görüşlere uzaktır ama sürekli fikir değiştiren olmayan felsefi birikimiyle sürekli yeni akımlar uyduran ya da olanları aşırı derce ileri götüren birisi. Bir yerde Uğur " Demir'in hayatta ne yapmak istediğini hiçbir zaman anlayamdım." der. Şamanizm, Don Juan'ın öğretileri, zamancılık, doğacılık, neo-stoacılık. Hepsiyle ilgilenir, hepsinden vazgeçer.

Aslında kitap akıcı ve sonuna kadar da sizi merakta bırakıyor. Ancak aralarda havada kalan çok şey oluyor. Örneğin Demir grup lideri olarak anlatılıyor ancak grupla ilgili hiçbir olay göremiyoruz. Yeteri kadar işlenmemiş hikayede. Ayrıca hayali karakter olan İsmail de sanki başka bir roman kahramanı da bu kitaba konuk olarak gelmiş gibi. Son olarak itiraf edeyim, aradaki felsefi bilgilerin verildiği bölümler biraz fazla uzun olmuş. Bir yerden sonra hikayeden kopuyorsunuz.

Yadırgadığım yerler olsada yazarın dili iyi kullanması, anlattıklarının merak uyandırması ve sizi bir şekilde romanın içine alabilmesi Pembe Otobüs' ü ilgi çekici bir roman haline getiriyor. Ayrıca Can Yayınları'ndan çıkan kitap 2008 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'ne layık görüldü.

1 yorum:

kahvecikedi dedi ki...

Başlığı okuyunca ani bir çağrışımla "Pembe metrobüs!" aklıma geldi. :))